Annonce

Annonce

En sommerfugl på et korn

Det gavner insektlivet, hvis landmænd dyrker flere forskellige afgrøder på mindre marker, viser et nyt studie. Foto: Colourbox

Små alsidige marker øger biodiversiteten mærkbart

Et nyt studie viser, at mindre marker med forskellige afgrøder kan være lige så gode for biodiversiteten som eksempelvis levende hegn og blomsterstriber.

Ved at reducere markstørrelserrne og dyrke flere forskellige afgrøder kan landmanden give biodiversiteten et markant løft. Det viser et nyt studie, som er det hidtil største af sin slags målt på datagrundlaget.

I studiet, der er gennemført på 1.305 dyrkede marker i otte forskellige regioner i Europa og Canada, undersøgte forskere fra forskningsinstitutterne INRA og CNRS, hvilken effekt det har på dyre- og plantelivet, når landmændene dyrker flere forskellige afgrøder på mindre marker frem for den intensiverede dyrkning på en eller få store marker. 

Deres resultater viser, at en reduktion af markfladen fra 5 til 2,8 hektar hjælper biodiversiteten lige så meget, som hvis man øger arealet af små naturområder såsom blomsterstriber og levende hegn fra 0,5 til 11 pct., oplyser INRA i en pressemeddelelse

Studiet viser endvidere, at den øgede mangfoldighed af afgrøder på mindre marker gavner biodiversiteten, selv hvis man slet ikke har disse små naturområder.

"Disse resultater viser, at landbrug med mindre marker og større diversitet i afgrøderne understøtter en højere biodiversitet. En øgning af variationen af afgrøder er derfor en overset, men vigtig måde at bevare og genskabe landbrugslandets biodiversitet på," skriver INRA, som peger på, at politikker, der understøtter denne metode, gør det muligt at øge biodiversiteten, uden at den dyrkede markflade skal reduceres.

Studiet er publiceret i tidsskriftet The Proceedings of the National Academy of Sciences, og resultaterne vil indgå i den igangværende debat om den kommende landbrugspolitik i EU.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg